Vlekken kunnen verschillende gevoelens oproepen. Zien we bouwvakkers op het werk bedekt met vuil op hun kleding, dan huiveren we niet. Of jonge kinderen die vlekken maken, dat kan grappig en aandoenlijk zijn. Zo kunnen vlekken allemaal een andere emotie oproepen. Waarom hebben sommige vlekken een ander gevoel dan andere? Om hier een antwoord op te krijgen liet ik een 4 mensen 4 foto’s zien van verschillende vlekken en vroeg ik ze om hun gevoel en gedachte bij deze vlekken te beschrijven.
Ik voel mij blij bij deze vlekken door de kleuren.
Ik noem dit niet echt een vlek, dit is een tie-dye techniek. Ik vind het mooi, dus geeft het mij een prettig gevoel
Dit is zijn vlekken maar wel hele mooie, ik word vrolijk van deze vlekken.
Ik vind het niet echt mooi, ook niet lelijk. Ik heb er een neutraal gevoel bij.
Ik voel irritatie dit gebeurd altijd op je nieuwe witte kledingstuk
Vies gevoel, de vlek moet eruit
Heel herkenbaar, voel me dan heel onhandig
Ik maak niet heel vaak vlekken maar als het gebeurd is het op wit ja
Dat dit voor zoveel geld verkocht wordt vind ik bizar
Ik snap het niet zo goed waarom zou je dit kopen. Ik vind het lelijk
Ik krijg er een beeje een armoedig gevoel van maar dat ik raar want het is een broek van Gucci
Ik vind het wel grappig om grasvlekken als decoratie van je broek te zien, het is weer eens wat anders
(ze wisten dat dit een broek van Gucci was, wel interessant want als ze dit niet wisten zou de reactie op dezelfde vlek waarschijnlijk wel negatief maar wel anders zijn) 
Deze meneer doet gewoon zijn werk en dan krijg je vlekken. Ik heb hier geen bepaald gevoel bij.
Heeft een ander gevoel dan de voedselvlek ja die komt meestal in je mooiste kledingstuk, deze man is aan het werk en heeft werkkleding aan, het is een hele andere context.
Ik vind het geen mooie vlekken nee, maar daar gaat het niet om deze vlekken krijg je als je dit werk doet.
Ja vies, maar hij heeft er wel de juiste kleding voor aan.

Waarom wij  trends met vlekken omarmen is omdat deze dus een ander gevoel geven dan de alledaagse voedselvlek. ‘Vlekkentrends’ vinden we mooi en geven ons een vrolijk, blij gevoel. Ze hebben niet de negatieve associatie met vlek en dus ook niet met vies of onhygiënisch. Deze vlekken horen zo, ze zijn zo gemaakt. Toch blijft het gek dat we verfspetters in de mode mooi vinden maar krijg je deze per ongeluk op je kleding vinden we dit niks. Dat heeft dus alles te maken met ons gevoel erbij en de context waarin de vlek zit.
De dure nep vlekken roepen dan weer een negatief gevoel op. Dat komt omdat deze puur worden gebruikt om een bepaalde “afgedragen” look mee te creëren. Mensen snappen dit niet. Waarom zou je daar zo veel geld voor betalen? Deze nep vlekken lijken echt en hebben dus wel de associatie met echte vlekken en dus vies of armoedig. Wat wel interessant dat deze vlekken een bepaalde emotie oproepen, alleen wel een negatieve. De merken die hierachter zitten hebben dan ook niet als doel iets te veranderen, om bijvoorbeeld vlekken als iets positiefs te gaan zien, maar doen dit alleen om een bepaalde look te creëren. Ze zouden wel echt een statement kunnen maken als ze het op een ander manier zouden aanpakken. Door de items een verhaal mee te geven en daarmee een boodschap uit te dragen. Zoiets als het maken van vlekken is oké, en ze niet te zien als een puur esthetisch voor een bepaalde ‘afgedragen’ look.

You may also like

Back to Top